Ekološko seosko domaćinstvo "Glogovac"

Odmor i jahanje, Srbija

 

O nama:

Ko smo mi?

Preuređeno ekološko seosko domaćinstvo prilagođeno svim zahtevima za bavljenje aktivnim turizmom u prirodi.

Šta to znači?

U oazi mira, u srcu Šumadije nalazi se selo Kamenica. Selo je smešteno između planine Rudnik i rečica Kamenice i Gruže. Ušuškano u moru zelenila, livada i šuma nalazi se zaseok Glogovac po kome je naš turističko-rekreativni kompleks dobio ime.

Glogovac je jasna asocijacija na višegodišnji grm glog sa prelepim mirisnim cvetovima i lekovitim plodovima, ali vrlo trnovitim granama.

Na preuređenom seoskom domaćinstvu sa objektima građenim isključivo ekološkim materijalima, na plodnoj gružanskoj zemlji pružamo usluge aktivnog turizma, iznajmljivanje becikla/kvada, ekološki zdravu hranu, atmosferu punu mira i relaksacije, masaže, saunu na drva...

Pod aktivnim odmorom podrazumevamo različite aktivnosti: školu jahanja, jahačke izlete, terensko jahanje, pešačenje, bicikliranje, spremanje jela od samoniklih jestivih biljaka i gljiva. Uživanje u tradicionalnim jelima na način na koji su ga pripremale naše bake. Sva jela su od ekološki čistih namirnica, odgajenih na potpuno prirodan način, bez herbicida, pesticida i veštačkih đubriva.

Upoznaćemo vas sa duhom

prošlih vremena, daleko od gradske vreve, frustracije i nervoze. Doživećete mir i harmoniju sa prirodom uz aktivnosti pomoću kojih ćete obnoviti pozitivnu energiju i spoznati svu lepotu seoskog pejzaža. To će Vam omogučiti tim, sastavljen od mladih ljudi i iskusnih poznavalaca prirode.

Potrudili smo se da spojimo sve ono što smo smatrali interesantnim za ljude koji su spremni za avanturu, druženje, ljude koji žele da nauče nešto novo na način koji izlazi iz stereotipa seoskog turizma. Dođite da doživite nešto o čemu ćete pričati i čega ćete se sećati.

Gde se nalazimo?

Tačno na sredini regionalnog puta Kragujevac-Gornji Milanovac, na obroncima planine Rudnik u selo Kamenicu stižete asfaltnim putem iz pravca Kragujevca i Gornjeg Milanovca za oko 30 minuta. U srcu pitome Šumadije u čistoj nezagađenoj prirodi smešteno je naše domaćinstvo "Glogovac" koje se bavi aktivnim seoskim turizmom uz ispunjenje svih estetskih i ekoloških sadržaja za potpuni aktivni odmor. Nalazimo se na gotovo idealnom mestu, pored prelepe prirode, okruženi smo kulturno-istorijskim spomenicima i mestima kao što su: manastir Vračevšnica, spomen kompleks "Takovski ustanak" u Takovu, arheološkim nalazištima iz Rimskog doba na planini Rudnik, tu je i Topola. Nalazimo se u epicentru u kome je stvarana novija Srpska istorija i Srpska država.

Sama po sebi, Šumadija je atraktivna za aktivni turizam da je nikako ne smete zaobići. Mi Vam nudimo da je doživite na potpuno nov način. Kroz neku novu prizmu. Do nas je veoma lako stići i u svakom slučaju vredi da se potudite i doživite nešto potpuno drugačije.

Mi se trudimo da ugodimo našim gostima, i da u skladu sa prirodom, naučimo najbolje od nje.

 

 

 

 

 

Aktivnosti

Pod aktivnim odmorom podrazumevamo aktivnosti koje su u skladu sa Vašim afinitetima i fizičkim predispozicijama. To su prvenstveno aktivnosti: jahanje, jogging, šetnja, pešačenje u prirodi, vožnja biciklom/ kvadom (nudimo iznajmljivanje bicikla i kvada), posmatranje, slikanje i fotografisanje prirode.

U srcu Šumadije, u netaknutoj prirodi daleko od gradske buke i svakodnevnog stresa, nudimo Vam aktivni odmor na selu. Po šumskim stazama, pešačkim putićima, zapuštenim starinskim cestama, na leđima konja, možete videti najlepši deo centralne Srbije - Šumadiju. Za one kojima jahanje ne ide od ruke, a vole bicikl, onda ste kod nas takodje na pravom mestu, sve je daleko od grada i prometnih puteva. Dođite da Vas oduševimo prirodnom lepotom Šumadije.

U sklopu domaćinstva nudimo usluge saune, kao i usluge masaže. Škola jahanja za početnike, kao i za decu i starije, za decu sa posebnim potrebama i autizmom. Jahanje u okviru kompleksa domaćinstva "Glogovac", kao i jahačke ture od jednog dana (a od 2019 do šest dana). Po šumskim stazama planine Rudnik i lepim livadama i šumama našeg jedinstvenog kraja

 

.

 

 

Za svu decu smo vec počeli da pravimo jedno neviđeno, posebno, originalno igralište, u koje su čak i moja deca- Matej, Maria, Konstantin I Aron uložili svoj individualni trud. Igralište koje je tako smišljeno da podržava I razvija razne sposobnosti (ravnotežu, motoriku, pokretnost, kondiciju, snagu i kreativnost) sa dodatnim, raznim sportskim i akustičnim predmetima, koji su naravno, u sklopu naših arandzmana. Našim najmlađima ne naplaćujemo.

Ko zeli, može i da poseti atrakcije koje su u blizini, kao na primer: planina Rudnik, Crni vrh, Ostrvica ili Borački krš. Pa i Manastir Vraćevšnicu i dosta drugih, starih manastira u ovom kraju. Čak i Manastiri Ovčarsko-Kablarske klisure su udaljeni od nas do sat vremena autom. Postoje i iskopine starih crkvi u Kamenici, jedna stara ali renovirana vodenica, starinska i tipična sela sa svojim domacinstvima, u kojima je vreme odavno stalo. Srbija je poznata i po mnogim termalnim izvorima, banjama. Od nas su neke od njih udaljene od 40min-1,30h voznje kolima, kao npr. banja Voljavča, Ovčarska banja, banja Gornja Trepča ili banja Ždrelo

 

 

.

Za višednevne jahačke ture obezbeđeno je od 2019 prenoćište u raznim seoskim domaćinstvima, odmaralištima i šumskim kućama. Postoji i mogućnost spavanja u prirodi u kampovima. Na putu je obezbeđena ishrana po domaćinstvima, i na licu mesta u prirodi, u sklopu tih tura, a i za “zvezdano” jahanje, koje je već u ponudi.

Mi se trudimo da u harmoniji spojimo interesantno, sa onim sto je zdravo i korisno, i svim našim, pa i onim avanturistički nastrojenim gostima, nudimo različite mogućnosti, kako bi ste se na svoj jedinstven nacin iživeli, izludeli, otkrili i zabavili.

Postoji još čitav niz aktivnosti u prirodi, a Vi ih odaberite ili kreirate po vašoj želji.

Posle svih dnevnih aktivnosti čeka vas ekskluzivna sauna na drva, masaža i dobra hrana.

Mi se trudimo da ugodimo našim gostima i da u skladu sa prirodom naučimo najbolje od nje.

Šta vam nudimo:

Časovi jahanja

Nudimo časove jahanja za sve uzraste. Verujemo u to da konji mogu da nam pomognu u našem psihickom odrastanju bez obzira na starost. Našim čcasovima jahanja ne nudimo samo pasivno sedenje na konju, već i kreativne vežbe koje Vam pomažu da  se zbližite sa Vašim novim četvoronožnim terapeutom i da ostvarite svoj balans.

Kuhinja

Tradicionalna srpska kuhinja.

Specijaliteti i

​jela od divljeg bilja i gljiva.

Vegetarijanska i veganska jela

 

 

Tradicionalna Srpska Kuhinja

Nudimo veliki izbor jela pripremljenih na tradicionalan nacin. Za pripremanja jela koristimo organski gajene namirnice i tradicionalne sudove.

 • Kiseli i slatki kupus

 • Pasulj pripremljen na više načina

 • Gulaš (juneči, divljači..)

 • Paprikaš

 • Razne vrste čorbi

 • Pite

 • Roštilj

 • Jela izpod saća

 • Salate

 • Deserti
   

 

 

Specijaliteti i

​jela od divljeg bilja i gljiva

Pod specijalitetima podrazumevamo jela pripremljena od samoniklog divljeg bilja, jela od divljeg bilja u kombinaciji sa povrćem, specijalitete od gljiva, slatkovodnih riba, rakova, puževa...

U zavistnosti od godnišnjeg doba, nudimo i jela od biljaka, koje su u tom trenutku dostupne. Pripremljene u prirodi uz vatru, kotlić, sač, itd.

Vegetarijanska i veganska jela

Trudimo se da zadovoljimo sve norme oko pripremanja vegetarijanske i veganske kuhinje. Koristimo organski uzgajene namernice kao i namirnice sa strogo kontrolisanim kvalietom. Sve ove namirnice pripremamo u skladu sa svim standardima, počev od toga da su namirnice sveže, pripremljene bez bilo kakvog prisustva namirnica životinjskog porekla. Povrće i voće pripremamo sveže ili termički obrađeno.

 • Pljeskavice od koprive

 • Mešovita čorba

 • Uštipci od cveta zove

 • Veganski lonac pasulja i prebranac

 • Sarma i punjenje paprike

 

Deserti

Deserti se uglavnom prave bez običnog šećera i umesto njega koristimo fruktozu, med i steviju.

Palačinke od heljde sa različtim punjenjima (kao npr. orasi i med, domaći džemovi, topljena (crna) čokolada...). Različite, uglavnom unikatne torte, kolače, kekse i sladoledi. A sve to napravljeno uglavnom od zdravih sastojaka.

Stop&Ride

Stop&Ride, terensko jahanje za sve Vas koji uživate u prirodi, kod nas to možete uz dodatni komfort konjskih leđa.

Jahanje

Na našem imanju u Kamenici, u srcu Šumadije, omogućili smo Vam upoznavanje ovog kraja u sedlu. Za iskusne jahače postoji mogućnost terenskog jahanja. Od aprila do novembra možete se priključiti od 2019 našim poznatim trailom. A do tada nudimo celodnevno “zvezadno” jahanje. Zajedno sa našim gostima iz celog sveta doživite fascinantne prizore koje nudi ovaj kraj.

Za one koji su iskusni, a nemaju vremena za naše zvezdano jahanje ili trail koji traju 1-6 dana, nudimo mogućnost jahanja stop&ride uz opciju da idu sa ili bez vodiča.

Časovi jahanja na našem imanju su takođe veliko zadovoljstvo. U kratko vreme naši gosti dobiju sve informacije i naše dugogodišnje iskustvo velikodušno dajemo jahačima koji žele savladati taj prelepi sport.

Za one najmanje, tu je naš poni Milka i naša najmirnija kobila Maša. A držimo ukupno 12 Konja razlicitih rasa, visine i boje i jednog Šetland-ponija.

Za decu i odrasle sa posebnim potrebama,  jahanje je besplatno ukoliko koristite naš smeštaj.

Želimo Vam, da se kod nas ugodno osećate i da naš dom bude Vaš dom. Korišćenjem naših usluga, omogućujete  dalji razvoj imanja.

Smeštaj

U prelepom prirodnom okruženju u zaseoku Glogovac u selu Kamenici nudimo Vam domaćinsku kuću sa stilom i šarmom, protkana detaljima iz prošlosti i budućnosti. Rađena od zdravih materijala sa ovih prostora, drveta, kamena, pečene cigle. Od A-Š izgrađena i osmišljena vlastitim rukama i rukama naših prijatelja umetnika, majstora, kreativaca.

 

Imamo 9 Kreveta, jednu peć na drva, klimu, TV I radio. Dve duplokrevetne sobe, sobu u potkrovlju. Dodatno, u dnevnoj sobi, imamo dva odvojena kreveta. Imamo jedno kupatilo, dobro opremljenu kuhinju gde naši gosti po želji imaju mogućnost da sve sami sebi pripremaju, i prostoriju za ručavanje i boravak.

U nadogradnji nam je jedna sauna na drva koja pruža 3 ležaja, odn. 8-9 mesta za sedanje.

Kuća je građena na temeljima vajata i prilagođena dimenzijama nekadašnje Šumadijske arhitekture. Pokušali smo spasiti svaki detalj te, preko 100 godina stare kuće, konaka i uklopiti našu kreativnost, šarm, duhovnost, mogućnosti... U svakom slučaju gradili smo je kao za sebe i nismo štedili ni na najmanjem detalju. Kreveti su izgrađeni od punog drveta i sav nameštaj kao i cela kuća je zaštićena voskom i uljem. Posteljina, dušeci kao i sve ostalo što nismo mogli napraviti, naručeni su od malih Srpskih proizvođača, opet u vidu da bude od zdravog materijala..